Thursday, December 13, 2012

untuk lepasan SPM/STPM/matrikulasi/diploma/asasi

Result SPM n STPM akan kuar xlama lg...so anda perlu membeli no pin jika mahu memohon IPTA or poli or matrik or anything...

Permohonan kemasukan ke IPTA lepasan SPM/STPM 2013/2014:
pembelian nombor unik ID di BSN bermula 7 Januari sehingga 15 April 2013 dan boleh mula online juga pada tarikh tersebut..maklumat terkini layari website http://upu.mohe.gov.my/ harga no unik ID UPU ialah RM15.60..

manakala pemohonan ke USM boleh dibuat di http://www.usm.my/ seterusnya klik pohon@USM...harga no pin USM ialah RM40...pembelian no pin dan pemohonan USM bermula 7 Januari sehingga 14 April 2013..

bagi sesiapa yg ingin memohon pra diploma UiTM,anda boleh melayari http://www.online.uitm.edu.my/pra/..

bagi yang ingin memohon SPA..anda boleh melayari http://www.spa.gov.my/Portal/ dan klik borang permohonan pekerjaan dalam perkhidmatan awam (SPA8i)..jika anda dapat tawaran,dan menerimanya..ini bermakna anda perlu study ditempat pengajian SPA yg telah ditetapkan..

kepada lepasan2 tersebut,anda bolehlah melayari http://imascu.upu.mohe.gov.my/?l1=Semak+Syarat untuk menyemak jurusan yang sesuai berdasarkan keputusan peperiksaan anda..

jika anda ingin mengetahui syarat kelayakkan ke IPTA/politeknik/ILKA,anda boleh melayari http://upu.mohe.gov.my/.

kepada lepasan SPM/STPM juga,anda dipersilakan melayari www.faildaus.blogspot.com untuk mendapatkan maklumat tentang biasiswa atau universiti2 luar negara...

46 comments:

Wan Nabihah said...

no unik ID untuk SPA pula bila?

student said...

SPA pnya no ID xpyh bli kat mna2...so just daftar je...yg myID 2 letakkan no ic...

Wan Nabihah said...

owh...okay...terima kasih bnyak2.. =)

student said...

sesama

fara nini said...

macamana nak mohon jpa ya? TQ :)

student said...

fara,kena bka http://esilav2.jpa.gov.my/ dr semasa ke semasa...tgk2 law borg utk thn ni dh kuar ke blm..btw wat msa ni xkuar lg...

izzah said...

pelajar lepasan spm boleh ke memohon untuk masuk ke USM?

student said...

Izzah,USM hnya utk lepasan STPM/matrikulasi/diploma/asasi

luqman hakim said...

pra diploma dah tutp la tarikh dia. da x boleyh iis ekk..

student said...

Maaf luqman,2 link lma...skrg pra diploma sudah ditukarkan kpd MDAB(program mengubah destinasi anak bangsa)..so kalau luqman nk isi,ni link dia..http://www.online.uitm.edu.my/permohonan.cfm?id=PD

syahidatul syakila said...

kalau nak amek dip for spa,, isi borang permohonan bekerja ke?

syahidatul syakila said...

kila dah apply for spa n pdrm.. cane nak tau result dye erk?

student said...

yup..kt SPA isi borg pemohonan bekrja...utk SPA result dia xtentu bila kuar coz dia ikut kekosongan kt SPA...utk pengetahuan kila gk..pemohonan ke SPA xsemsti bljr dip..ada course yg trs kja xslp sy..for PDRM..i'm not sure la..tp sy akan cba cri info terbaru..law ada,sy gtau sal PDRM 2..

syahidatul syakila said...

ok thanks.. ^_^

student said...

u are welcome

Muhammad Faris Bin Isa said...

Assalamualaikum saya ni minat kereta boleh bagi tahu saya ipta atau kolej mana yang ada bidang automotif

student said...

waalaikum salam..sory faris coz lmbt reply...stahu sy ipta yg ada bdg automotif USM,UTM,UTHM n myb UTem..utk ipts or kolej..stahu sy UniKl n myb kolej universiti teknologi antarabangsa twintech,institusi teknologi jepun-malaysia(JMTI),kolej otomotif TOC...n myb byk lg..btw,2 je yg sy tau...law UniKL slalunya blh bwh MARA..so blh pnjm dgn diaorg...

Anonymous said...

salam bagaimana untuk memohon sambung pelajaran ke luar negara bagi lepasan diploma??jurusan kejuruteraan process.

student said...

wasslm...anonymous,sory coz sy br buka blog ni...utk pertanyaan awk 2..sy kurg mahir tentang cra nk mohon smbung belajar ke luar negara...tp dlm blog saya ni ada senarai university luar negara..selalunya kalau mahu memhon stdy di luar negara,kita kena isi melalui web U tersebut...so,awk kna search 1 persatu U luar negara utk pastikn kos yg awk nk tu..utk cra lain stdy kt luar ngra,ialah awk stdy kt dalam negara dlu melalui IPTS..coz IPTS slalunya ada link dgn U luar negara..dgn syarat ada MQA..

Anonymous said...

klu lepasan asasi na study oversea cmne?

student said...

maaf sbb br balas..asasi pun sama je dgn haluan lain...tp kalau asasi ipts slalunya dh ada link dgn U luar ngara..btw kna tnya U 2 sendiri..awk dr asasi ke??n nk smbung stdy ke oversea ke?

Anonymous said...

kalau lepasan spm nak masuk usm, boleh ke saya ambik asasi kat ipta lain, lepas habis asasi, baru saya mohon usm?

student said...

sory br balas...law nk mohon lepas asasi kt usm blh je..asalkan course relate dgn usm..psl master, sy mnta maaf..sy xdpt info psl master..insya Allah law dpt,sy post kt blog ni..tq sbb kunjung blog ni..

Anonymous said...

saya student asasi um.. saya nak tanya,, boleh ke saya guna result spm 2011 utk isi upu sama dgn student lepasan spm tahun ni ? risau pulak x dapaat tempat nanti .. sebagai back up before isi upu untuk lepasan asasi je ... tertanya-tanya sama ada result spm boleh guna or x n boleh ke apply upu 2x untuk pengkhususan yg berbeza ?
dalam dilema ni .. sangat2 memerlukan penjelasan daripada sesiapa yg arif ..

fb -> nurul_luvpurple@yahoo.com

student said...

maaf sy xdpt cri facebook anda...setahu sy blh kalau anda ingin memohon upu 2x or lbh..just for stpm result yg lama je, sy dgr info ada problem skit semamsa memohon..tp guna result spm sy xdgr plak ada problem..sememangnya kena bersaing dgn student spm sekarang dan pemohonan anda blm confirm lg lulus..by the way, x salah mencuba..
*membantu sekadar yang tahu, maaf jika ada kesilapan*

Anonymous said...

kalau untuk lepasan matrikulasi,ade tak apps mcm imascu ni ?

student said...

sy kurang arif..tp kalau xslp sy imascu utk semua lepasan SPM,STPM,Matrikulasi dan asasi..tp sekarang imascu dlm penyelenggaraan.

salwaawangakbar said...

salam.. saya nk tanye blh x klu saya yg lepasan stpm, saya beli pin utk apply degree and nk beli pin lg utk apply foundation guna result spm 2011 just in case tak dpt sambung tempat utk sambung degree?

Anonymous said...

saya nak tanya.. saya baru lepas habis stpm dan dah dapat result.
pengajian am c+ 2.33
bahasa melayu b- 2.67
sejarah c 2.00
ekonomi c 2.00

nak mintak petunjuk.. layak kah saya untuk memohon? saya tahu saya tak seberapa layak.. jika saya layak ? agak agaknya jurusan apa yang boleh saya ambil.. terima kasih kerana membaca :) mohon petunjuk

student said...

Wasslm salwa...untuk petanyaan salwa tu..blh je kalau nak mohon dua-dua..dan selalunya result untuk foundation akan keluar dulu dalam bulan 5/6 macam tu kot..lepas tu baru result degree kuar dalam bln 8/9..

student said...

pertama sekali sy nk ucapkan tahniah coz dah berjaya habiskan stpm..sy sendiri adalah bekas pelajar stpm,sy tahu betapa sukarnya stpm..untuk pertanyaan tentang result awak tu...saya nak kepastian dulu,awak penah gunakan portal selangkah ke uitm x??kalau pernah,blh x share apa yg layak dr portal 2?tetapi kalau x pernah,sy syorkan awak gunakan portal 2 dulu...tetapi dr pengalaman sy,bykkan memohon uitm..kalau betul2 nak masuk ipta better awak mintak course yg jarang di pohon mcm pengajian bahasa asing..itu pun kalau x kisah lari dr minat la..kawan sy sendiri result stpm dia 2.00 tp masih dapat tempatkan diri di uitm...sbbnya dia memohon graphic design n dia gunakan result seni waktu spm..

Anonymous said...

Assalamualaikum. sy pelajar lepasan spm. alhamdulillah result tadi sangat membanggakan. berkenaan dengan laman imascu, sy dh buka tadi tpi maklum balas yang ditunjukkan page itu tidak wujud. saya hanya boleh buka selangkah ke uitm sahaja. khidmat anda sangat diperlukan :)

student said...

waalaikum slm..firstly tahniah sbb result kamu membanggakan..berkenaan imascu, laman web tersebut telah ditukar dgn selangkah ke uitm..kaedahnya lebih kurang sama juga dgn imascu..

Anonymous said...

Salam, saya buka web usm tapi tiada ayat"pohon" utk memohon . Dimana kah ?

student said...

wasslm...kalau nak memohon usm,sila layari link ini https://pohon.usm.my/

anisa said...

Assalam..nak tanya..sy ada apply degree guna stpm..n apply diploma guna spm.2011..sy dpt tawaran dr politeknik utk diploma pengajiab perniagaan...ptut tak sy terima diploma tu?? Ramai yg ckp sayang sbb kena ulang dari bawah balik.pasal dh spend 2 tahun utk stpm...

Bole x sy masuk dip tu dlu smentara tunggu result u utk degree...xpe ke? Sy sgt perlukan masihat skrg ni....

SS said...

Salam saya nak tanya . Kalau saya ambil asasi ipta , boleh tak saya sambung degree ke luar negara ? Ada tak scholarship untuk benda tu ? Atau memang saya kena sambung degree kat ipta dalam negara je ?

student said...

wasslm nisa...firstly sorry sbb baru bls..busy dgn final exam..sy xbrani sgt nak komen utk mntk pendapat untuk sambung bljr...tp kalau x silap sy, blh tp akan sangkut dkt pinjaman awk..sbb awk dah daftar pinjaman kt u tersebut untuk course tersebut tp bila berhenti..akan berlaku masalah kt pinjaman..

student said...

wasslm SS, sorry sbb baru bls...busy dgn final exam..blh je sambung kat luar negara and ada scholarship..tp awk kena tgk satu2 scholarship yg sesuai dgn awk..dari segi syarat2

Nur Farrah Najwa said...

assakamualaikum admin blog...Saya merupakan pelajar asasi sains hayat universiti malaysia sarawak yg msih menuntut di semester 1 pd thun ini.Sya tak nak teruskan degree di unimas sbb terlalu jauh dri negeri sya,sya ingin memohon usm.Boleh ke saya buat macam tu? Usm akn terima ke klu sya mohon based on result asasi sya?harap admin dpt mmbantu sya..saya benar2 berharap yg sya dpt smbung degree di semenanjung..

Anonymous said...

assalamu'alaikum admin.. sy lepasan diploma electrical engineering uitm.. nk tnye, kt SPA ada degree ke ?? kalau ada, nk apply mcm mana ye ?? sy dh check web tu, tp tktau nk mohon kt mana..

student said...

wasslm farrah, sory lambat reply..Maaf Farrah, saya kurang arif tentang pertanyaan anda..Tetapi berdasarkan UPU ada permohonan dari asasi cuma saya kurang pasti samada boleh momohon ke universiti lain ataupun tidak..tambahan pula USM tidak termasuk dalam permohonan UPU kerana USM ada website sendiri.

student said...

wasslm..maaf lambat reply..berdasarkan pertanyaan anda mengenai degree di SPA..SPA hanya menawarkan sesi pembelajaran peringkat diploma sahaja..jika anda adalah lepasan diploma dan ingin memohon SPA, maka anda hanya akan terus ditawarkan pekerjaan..ini kerana SPA menawarkan pekerjaan bagi lepasan diploma dan ijazah..

Norfazilah Md Zaki said...

Salam admin.
saya ex student matrik.
Jika saya tolak tawaran upu baru2 ini kerana msalah dn sebab2 trtentu,
Bolehkah saya reapply upu tahun dpn,dgn mggunakn result cgpa dan muet d matrik dulu?? Mohon pnerangan admin..

Ridz Kimie said...

Salam .nk tanya.. kenapa bila sy tekan link imascu terus ke laman uitm?

Mazura said...

assalamualaikum, saye nak tnya, selepas matrik, boleh ke further study kat luar ngara dgn cara Apply secara sndri? kmudian baru mohon MARA or JPA?

About Me

My Photo
seorg manusia yang telah diciptakan daripada tanah untuk menunaikan kewajipan..daripada cantuman sperm n ovum maka wujud la segumpal darah...lalu daripada segumpal menjadi byk...dr byk menjd isi,dr isi menjd tulang..dr tulang m'jd pnjg...t'hiaslah anggota di setiap tubuhku..cukup 9 bulan dalam kandungan maka lahirlah seorg insan..uueekk,uueek,uueekk,uueeeekkk...tgisan seorg insan yg br dilahirkn memberikan kegembiraan kpd kedua ibu bpanya..dia diazankan,smbl bpanya b'niat moga anaknya menjd ank yg soleh..insan itu di beri nama MOHAMAD FAILDAUS B. BERAHIM..itulah aku..adkh aku tlh bls pengorbanan mereka?adakh aku tlh m'jd ank yg soleh??itu lah yg aku kejar skrg ini supaya pgorbanan mereka t'bls.I love my parents n my life...

Popular Posts

Translate